Βλάσης: «Για εμάς η ομογένεια είναι μία»

Βλάσης: «Για εμάς η ομογένεια είναι μία»

«Να ενώσει όλους τους Έλληνες της διασποράς» στοχεύει ο νόμος για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Αυτό υποστήριξε ο Κώστας Βλάσης από τη Μεγάλη Βρετανία, όπου βρίσκεται.

Ως ένα πρώτο βήμα που θα συμβάλλει στις προσπάθειες της κυβέρνησης να ενώσει όλους τους Έλληνες της διασποράς, χαρακτήρισε το νόμο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, πραγματοποιεί σειρά συναντήσεων με την ελληνοκυπριακή κοινότητα του Λονδίνου, με πρωταρχικό μέλημα την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλήνων και Κύπριων, προς όφελος των κοινών τους συμφερόντων στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο υφυπουργός ο οποίος συνόδευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στην Ιρλανδία, θα συναντηθεί σήμερα το βράδυ με τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, Νικήτα, όπως και με ομογενείς που εκπροσωπούν τοπικές κοινότητες και συλλόγους αλλά και απόδημους του επιχειρηματικού χώρου.

Σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας στη Βρετανία, Χρίστο Καραολή, μετέφερε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για ενίσχυση της συνεργασία σε όλους τους τομείς, καθώς και τη λήψη πρωτοβουλιών των δύο πλευρών που θα προωθήσουν τα κοινά συμφέροντα της ομογένειας στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Υπάρχουν κοινές προσδοκίες με την ελληνοκυπριακή κοινότητα και μεγάλο πεδίο συνεργασίας επιχειρηματικό, επιστημονικό, κοινά οράματα και συμφέροντα» είπε.

Ο υφυπουργός υπογράμμισε τον διπλό στόχο της κυβέρνησης, αφενός να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την επιστροφή, κυρίως των νέων επιστημόνων που εγκατέλειψαν την Ελλάδα κατά τα χρόνια της κρίσης, αλλά και να στηρίξει την ενότητα όλης της διασποράς, που θα επιλέξει να παραμείνει στις χώρες υποδοχής και εγκατάστασής τους, διευκολύνοντας τις σχέσεις της μητέρας πατρίδας με τους Έλληνες του εξωτερικού, με δράσεις όπως η ενίσχυση με προσωπικό και η απλοποίηση της μηχανοργάνωσης των προξενικών αρχών, η ενίσχυση της εκπαίδευσης για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, οι σχέσεις με τις ανά τον κόσμο ορθόδοξες Αρχιεπισκοπές.

«Για μας η ομογένεια είναι μία. Ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει διαφορετικά στην ελληνική κοινωνία. Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι η Ελλάδα είναι εδώ, ανοίγουμε ένα καινούργιο κεφάλαιο, και είμαστε δίπλα στους απόδημους Έλληνες. Και ότι έχουν δικαιώματα στην Ελλάδα, και εμείς τους θέλουμε δίπλα μας, στο καινούργιο ξεκίνημα που κάνει η χώρα. Εκτός γεωγραφικών ορίων, υπάρχει μια δεύτερη Ελλάδα – είναι πάνω από δέκα εκατομμύρια οι Έλληνες του εξωτερικού. Η κάθε κοινότητα έχει διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης. Ειδικά στην Ευρώπη, εξαιτίας του brain drain έχουν φύγει πάνω από 500.000 νέοι Έλληνες την τελευταία δεκαετία.

Πολλοί νιώθουν ότι δεν έφυγαν από την Ελλάδα ακόμη και ότι, αν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, περιμένουν να γυρίσουν πίσω. Όλους αυτούς εμείς πρέπει να τους πούμε ότι αλλάζουμε σιγά σιγά και θέλουμε σε βάθος δύο, τριών, πέντε χρόνων να επιστρέψουν πίσω. Και αν δεν επιστρέψουν και φτιάξουν τελικά τη ζωή τους εδώ, να ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι εκεί συνέχεια γι’ αυτούς» δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Πηγή: ieidiseis.gr