Ο δήμος του Γιοχάνεσμπουργκ έκοψε το ρεύμα στο προξενείο της Νιγηρίας λόγω απλήρωτων λογαριασμών

Ο δήμος του Γιοχάνεσμπουργκ έκοψε το ρεύμα στο προξενείο της Νιγηρίας λόγω απλήρωτων λογαριασμών

Το προξενείο της Νιγηρίας στο Γιοχάνεσμπουργκ διαμαρτυρήθηκε επισήμως στην κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής αφού ο δήμος της πόλης αυτής έκοψε το ρεύμα στο κτίριό του, λόγω απλήρωτων λογαριασμών.

Δημοτικοί υπάλληλοι πήγαν σήμερα στο προξενείο, στο προάστιο Ιλόβο, για να κόψουν το ρεύμα αφού οι οφειλές είχαν φτάσει στα 400.000 ραντ (23.300 ευρώ). Το προξενείο αρνήθηκε να επιτρέψει την είσοδο στην «ομάδα εισβολής» –όπως την χαρακτήρισε– και έτσι διακόπηκε η παροχή από άλλο σημείο.

Νότια Αφρική: Το θέμα εξετάζεται μέσω διπλωματικής οδού
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Κλέισον Μονιέλα επιβεβαίωσε ότι το προξενείο έστειλε «διπλωματική νότα» στην κυβέρνηση. «Το θέμα εξετάζεται μέσω της διπλωματικής οδού. Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να βρουν μια φιλική λύση», πρόσθεσε

Για το προξενείο της Νιγηρίας ωστόσο, η ενέργεια του δήμου συνιστά «πλήρη παραβίαση των συμφωνιών και των διεθνών συμβάσεων, ιδίως της Σύμβασης της Βιέννης που διασφαλίζει το απαραβίαστο των προξενικών γραφείων».

Πάντως ο γενικός πρόξενος της Νιγηρίας πήγε στη συνέχεια στον δήμο για να «αναγνωρίσει την οφειλή» και να διαπραγματευτεί τη εξόφλησή της μέχρι το τέλος του μήνα, όπως είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Ισαάκ Μανγκένα.