Επεισόδιο ανάμεσα στον Μακρόν και τον Κονγκολέζο πρόεδρο – Τον κατηγορεί για «πατρονάρισμα της Αφρικής»

Επεισόδιο ανάμεσα στον Μακρόν και τον Κονγκολέζο πρόεδρο – Τον κατηγορεί για «πατρονάρισμα της Αφρικής»

Να χάνει την ψυχραιμία του φάνηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό Felix Antoine Tshisekedi, όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε αν η Γαλλία θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρουάντα για την υποτιθέμενη στρατιωτική της υποστήριξη στους αντάρτες του M23.

«Από το 1994 και έπειτα δεν φταίει η Γαλλία, λυπάμαι που το λέω τόσο ωμά, δεν καταφέρατε να αποκαταστήσετε την κυριαρχία, ούτε στρατιωτική, ούτε ασφάλεια, ούτε διοικητική, της χώρας σας», είπε ο Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου στην Κινσάσα το Σάββατο.

Με τον Felix Antoine Tshisekedi να αντιδρά θυμίζοντάς του την ενοχή του Παρισιού στη γενοκτονία του 1994 και να κατηγορεί επίσης τη Γαλλία για «νεοαποικιοκρατία» και «πατρονάρισμα της Αφρικής».

ADVERTISEMENT
Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος έσπευσε να δικαιολογηθεί λέγοντας πως δεν είναι υπεύθυνος για τις ερωτήσεις που θέτουν οι δημοσιογράφοι με τον πρόεδρο της ΛΔΚ να τον «καρφώνει» λέγοντας του πως δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη ερώτηση δημοσιογράφου, αλλά για πάγια θέση του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας.

Υπενθυμίζεται πως οι αντάρτες του M23 έχουν καταλάβει την επαρχία του Βόρειου Κίβου στη ΛΔ Κονγκό, με καθημερινές βίαιες επιθέσεις, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να φεύγουν σε καθημερινή βάση.