Επίσημη η σοβαρή ανησυχία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Δυτική Αφρική

Επίσημη η σοβαρή ανησυχία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Δυτική Αφρική

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν ανησυχία για την αυξημένη αστάθεια στη Δυτική Αφρική και το Σαχέλ, καταδικάζοντας έντονα τη βία και τις απώλειες ζωών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των καταχρήσεων που διαπράχθηκαν στο πλαίσιο στρατιωτικών επιχειρήσεων.

 

Η Αφρική επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο της Ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, καθώς οι μέρες της διεθνούς αρχιτεκτονικής της ασφάλειας είναι πλέον μακριά. Παράλληλα η ανάγκη για ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά καύσιμα ωθεί την Ένωση σε νέες αγορές και πηγές ενέργειας. Η Αφρική μπορεί να εξυπηρετήσει μέρος των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και περιοχή ρωσικής εμπλοκής.

Η πολιτική αστάθεια δεν πρέπει να μακροημερεύσει
Βαθιά ανήσυχοι για την κατάσταση της δημοκρατίας και τα πρόσφατα πραξικοπήματα, οι ευρωβουλευτές καλούν όλους τους πραξικοπηματίες να θέσουν σαφή όρια για τη διάρκεια της πολιτικής μετάβασης και να διασφαλίσουν τη γρήγορη επιστροφή στη συνταγματική τάξη και την οργάνωση διαφανών και χωρίς αποκλεισμούς εκλογών.

Οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της πολιτικής με τους φορείς της ΕΕ θα απαιτήσει ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα για την επιστροφή στη δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένων σαφών και μετρήσιμων ορόσημων, λένε οι ευρωβουλευτές.

Υπογραμμίζοντας ότι η ενότητα είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση των πολυάριθμων προκλήσεων στην περιοχή, το ψήφισμα υποστηρίζει τις ενέργειες που εξήγγειλε η Αφρικανική Ένωση και τις ενέργειες της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της βίας
Το ψήφισμα υπογραμμίζει ότι η βελτίωση της κατάστασης ασφάλειας στην περιοχή θα απαιτήσει την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της βίας και των συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένης της φτώχειας, της κλιματικής αλλαγής, του εκτοπισμού και της έλλειψης πρόσβασης στην εκπαίδευση και τις ευκαιρίες, τα οποία έχουν επιδεινωθεί από την πανδημία COVID- 19.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν επίσης βαθιά ανησυχία για την απότομη επιδείνωση της επισιτιστικής ασφάλειας στη Δυτική και τη Σαχελική Αφρική που επηρεάζει επί του παρόντος δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους και καλούν την ΕΕ ως τον κορυφαίο παγκόσμιο δωρητή ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας να αυξήσει την οικονομική και ανθρωπιστική υποστήριξη για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών του πληθυσμού.

Τρομοκρατία και παραπληροφόρηση
Ανησυχώντας για την αυξημένη παρουσία τρομοκρατικών ομάδων στην περιοχή του Σαχέλ και της Δυτικής Αφρικής, οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν την αυξανόμενη εξαθλίωση των ανθρώπων που αποτελεί τα κοινωνικοοικονομικά θεμέλια της ανάπτυξης της τρομοκρατίας.

Το ψήφισμα αναγνωρίζει ότι οι διάφορες διεθνείς αποστολές δεν έχουν επιτύχει τον πρωταρχικό τους στόχο για διαρκή ειρήνη στην περιοχή και ως εκ τούτου χρειάζεται μια διαδικασία προβληματισμού σχετικά με τις εντολές και το ρόλο των διεθνών αποστολών και πολιτικών.

<p>Πηγή: <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr”>iefimerida.gr</a> – <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr/kosmos/anisyhia-eyropaikoy-koinoboylioy-dytiki-afriki”>Επίσημη η σοβαρή ανησυχία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Δυτική Αφρική – iefimerida.gr</a></p>

Πηγή: https://www.iefimerida.gr/kosmos/anisyhia-eyropaikoy-koinoboylioy-dytiki-afriki