Το εξωγήινο νησί χωρίς θάλασσα!

Το εξωγήινο νησί χωρίς θάλασσα!

Το νησί Κούμπου (Kubu), στο Ματσούμο (Mmatshumo), στη Μποτσουάνα, είναι ένας μαγευτικός βράχος από γρανίτη, ο οποίος περιβάλλεται από μια αρχαία θάλασσα που έχει εξατμισθεί, και στη θέση της βρίσκεται η μεγαλύτερη «λεκάνη» αλατιού του κόσμου, καταλαμβάνοντας έκταση 16.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το νησί βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τις ορεινές πόλεις Οπάρα (Orapa) και Λετλακάνε (Letlhakane) και είναι προσβάσιμο μέσω του Mmatshumo με όχημα 4χ4. Το νησί είναι εθνικό μνημείο και θεωρείται ιερός τόπος από τους ιθαγενείς της περιοχής.

Το «Kubu» είναι η λέξη για τον ιπποπόταμο στη γλώσσα των Σετσουάνα (Setswana), αλλά και για «μεγάλο βράχο» στη γλώσσα των Καλάνγκα (Kalanga).

Και πράγματι αυτός ο «βράχος» που έχει ύψος 10 μέτρων, μπορεί να προσφέρει πανοραμική θέα στον ατέλειωτο λευκό ορίζοντα του αλατιού.

Αυτά τα διαδοχικά επίπεδα αλατιού αποδεικνύουν ότι η περιοχή ήταν κάποτε μια προϊστορική λίμνη. Το νερό είτε εξατμίστηκε είτε μετατοπίστηκε μακριά από την τεκτονική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να γίνει μια λευκή έρημος.

Η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε την παρουσία προϊστορικών ανθρώπων μέσα από άφθονα ευρήματα πέτρινων εργαλείων, ορισμένα από τα οποία έχουν χρονολογηθεί αρκετά νωρίτερα από την εποχή του Homo sapiens.

Σήμερα η μόνη βλάστηση πάνω στο νησί είναι μερικά δέντρα μπάομπαμπ και κάποιοι θάμνοι.

Πηγή: snoopit24.com Photo Credit Stefan Huchler