Στο Κάιρο για το καταστατικό του EastMed Gas Forum ο Λακκοτρύπης

Στο Κάιρο για το καταστατικό του EastMed Gas Forum ο Λακκοτρύπης

Κύπρος, Ελλάδα, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία και Παλαιστίνη θα υπογράψουν σήμερα στο Κάιρο της Αιγύπτου το Καταστατικό του East Mediterranean Gas Forum, για αναβάθμισή του σε έναν διεθνή οργανισμό για την ενέργεια, ανάλογου του ΟΠΕΚ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της ενέργειας στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Παρόντες στη συνάντηση θα είναι και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των ΗΠΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η 3η Υπουργική Συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας του East Mediterranean Gas Forum σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη του διαλόγου μεταξύ των χωρών της περιοχής για την εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω κοινών συνεργασιών.

Στόχος είναι το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου  να μπει δυναμικά στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τον υποθαλάσσιο αγωγό East Med στην Αθήνα, το Forum του Καΐρου στέλνει ισχυρά πολιτικά μηνύματα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, με γεωπολιτικές αναταράξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με την Τουρκία να επιχειρεί με κάθε τρόπο την αποσταθεροποίησή της και τη δημιουργία κρίσης, προωθώντας τις αξιώσεις της.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, βασικό αντικείμενο του Forum στο Κάιρο θα είναι η συνομολόγηση και ολοκλήρωση του καταστατικού, το οποίο αφού ολοκληρωθεί θα πρέπει να αποσταλεί και στην Ε.Ε. για τα δικά της σχόλια, αφού οι τρεις από τις επτά χώρες, Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, είναι και μέλη της Ε.Ε.

Παράλληλος στόχος, είπε, είναι να δημιουργηθεί πλατφόρμα διαλόγου για θέματα ενέργειας μεταξύ των χωρών της περιοχής, ώστε να εξευρεθούν οι βέλτιστοι τρόποι αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου.

Πηγή: sigmalive.com