Νότια Αφρική: Aντιμέτωπο με την απόλυτη λειψυδρία το Κέιπ Τάουν

Νότια Αφρική: Aντιμέτωπο με την απόλυτη λειψυδρία το Κέιπ Τάουν

Η «Ημέρα Μηδέν» για το Κέιπ Τάουν πλησιάζει επικίνδυνα και τον Απρίλιο τα αποθέματα νερού στην πόλη θα στερέψουν.

Η πρωτοφανής ξηρασία που έπληξε την περιοχή τα τελευταία τρία χρόνια έχει προκαλέσει το οξύτατο πρόβλημα, ενώ η περίοδος βροχοπτώσεων αναμένεται τον Ιούνιο.

Η κατάσταση προς το παρόν παρά τις προσπάθειες μοιάζει δύσκολα αναστρέψιμη.

Το νερό διανέμεται με δελτίο και κάθε νοικοκυριό δικαιούται 25 με 50 λίτρα

«Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στο Κέιπ Τάουν και οι άνθρωποι δεν ανταποκρίνονται όπως θα έπρεπε. Οι αρχές καλούν τους πολίτες να καταναλώνουν λιγότερα από 50 λίτρα νερού την ημέρα. Η αλήθεια όμως είναι πως αν θες να αλλάξεις τη στάση του κόσμου θα πρέπει να τον χτυπήσεις στην τσέπη και μόνο οι υψηλές τιμές του νερού μπορούν να επιφέρουν πραγματικά αλλάγη» ανέφερε ο περιβαλλοντολόγος Σιμόν Γκίαρ.

Οι μεγάλες κοινωνικές ανισότητες καθιστούν δυσκολότερη τη διαχείριση από τις αρχές. Οι φτωχοί προμηθεύονται και αποθηκεύουν το νερό σε μπιτόνια ενώ οι πλούσιοι χρησιμοποιούν τις πισίνες τους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το Κέιπ Τάουν είναι η πρώτη μεγάλη πόλη παγκοσμίως που έρχεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Κάποιοι κάτοικοι καταφεύγουν στα μολυσμένα νερά ενός ποταμού κοντά στο Κέιπ Τάουν για να προμηθευτούν μεγαλύτερη ποσότητα νερού.

Πηγή: http://www.zougla.gr