Extreme E: Όλα έτοιμα για το X Prix Ωκεανού στη Σενεγάλη

Extreme E: Όλα έτοιμα για το X Prix Ωκεανού στη Σενεγάλη

Το Extreme E, πρωτάθλημα με αμιγώς ηλεκτρικά SUV που διεξάγεται σε ειδικά απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή, συνεχίζεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο με τον δεύτερο αγώνα της χρονιάς, στο Lac Rose του Dakar της Σενεγάλης.

To X Prix Ωκεανού ή Ocean X Prix, θα έχει ορισμένα νέα στοιχεία σε σύγκριση με την πρεμιέρα της Σαουδικής Αραβίας, όπου νικητές είχαν αναδειχθεί οι Johan Kristoffersson και Molly Taylor, με το Odyssey 21 της Rosberg X Racing.

Έτσι, στον Τελικό του αγώνα θα συμμετάσχουν 4 αυτοκίνητα -αντί για 3 στη Σαουδική Αραβία,- ενώ θα υπάρξει και νέο “Super Sector”, από το οποίο θα προκύπτουν επιπλέον βαθμοί για το Πρωτάθλημα Ομάδων.

X Prix Ωκεανού: Με άρωμα Dakar

Το Extreme E μετακινήθηκε από περιβάλλον Dakar, στο ίδιο το Dakar. Μετά από τον εναρκτήριο αγώνα στην Al Ula της Σαουδικής Αραβίας, όπου φιλοξενείται πια μέρος του κορυφαίου αγώνα αντοχήςτο πλοίο St. Helena που μεταφέρει τον εξοπλισμό του νέου πρωταθλήματος, κατευθύνθηκε προς τη Σενεγάλη.

Εκεί, και συγκεκριμένα στο Lac Rose του Dakar, όπου σε αρκετές περιπτώσεις έχει γίνει ο τερματισμός του θρυλικού Παρίσι-Ντακάρ μεταξύ 1979 και 2007, θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος αγώνας της φετινής χρονιάς.

Αν και το οδόστρωμα του X Prix Ωκεανού θα είναι κυρίως αμμώδες, η διαφορά από την πρεμιέρα θα είναι σημαντική. Ο αγώνας της Σενεγάλης, θα πραγματοποιηθεί στις υπάρχουσες διαδρομές πέριξ της λίμνης Lac Rose, η οποία είναι γνωστή για το ροζ χρώμα που προκαλείται από φύκια, και βακτήρια μέσα στα αλατισμένα νερά της.

Τα ακριβή στοιχεία της διαδρομής, όπως το μήκος του κάθε γύρου, θα ανακοινωθούν λίγο πριν την έναρξη του αγώνα.

Γιατί επιλέχθηκε η Σενεγάλη (X Prix Ωκεανού) για το Extreme E

Με το X Prix Ωκεανού, το Extreme E θέλει να δώσει έμφαση στη μόλυνση που έχουν υποστεί οι ωκεανοί του πλανήτη, αλλά και στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις τοπικές κοινωνίες ή την τροφική αλυσίδα.

Παράλληλα, η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας στους ωκεανούς, ενώ καθώς το επίπεδο της θάλασσας ανεβαίνει κατά περίπου 30 χιλιοστά ανά 10 χρόνια, αρκετά νησιά και παράκτιες περιοχές, έχουν τεθεί σε κίνδυνο.

Επιπλέον, το υδάτινο επίπεδο της λίμνης Lac Rose έχει μειωθεί τα τελευταία 40 χρόνια, λόγω υπέρμετρης συλλογής αλατιού και άντλησης νερού.

X Prix Ωκεανού: Η δομή του αγώνα

Οι αγωνιστικές “αψιμαχίες” θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 28 Μαΐου με shakedown, που δεν προσμετρά στην κατάταξη.

Το Σάββατο 29 Μαΐου περιλαμβάνει με δύο γύρους προκριματικών. Κάθε προσπάθεια περιλαμβάνει συνολικά δύο γύρους, ενώ στο τέλος του πρώτου εξ αυτών, θα υπάρχει αλλαγή οδηγού.

Το άθροισμα των χρόνων έπειτα από τα δύο Προκριματικά σκέλη, θα διαμορφώσει την κατάταξη ενόψει της επόμενης ημέρας.

Το πρόγραμμα της Κυριακής 30 Μαΐου, περιλαμβάνει 3 αγώνες.

Οι 3 πρώτες (βάσει της κατάταξης των Προκριματικών) ομάδων, θα προκριθούν στον 1ο Ημιτελικό, από τον οποίο οι δύο πρώτοι, θα περάσουν στον Τελικό.

Οι μεσαίες ομάδες (θέσεις 4-5-6) θα αγωνιστούν στον 2ο Ημιτελικό, με την πρώτη δυάδα να παίρνει επίσης το εισιτήριο για τον Τελικό.

Αυτή είναι και η βασική διαφορά του X Prix Ωκεανού σε σύγκριση με το Desert X Prix, καθώς ο Τελικός θα περιλαμβάνει 4 αυτοκίνητα.

Όσον αφορά στις ομάδες που θα βρεθούν στις θέσεις 7-8-9 μετά από τα δύο Προκριματικά Σκέλη, αυτές την Κυριακή θα αγωνιστούν στο “Shootout”.

X Prix Ωκεανού: Τι είναι τα Hyperdrive και Super Sector

Το Hyperdrive, χρησιμοποιούνταν και στη Σαουδική Αραβία. Το εν λόγω σύστημα, που ενεργοποιείται με πάτημα ενός κουμπιού στο τιμόνι και προσφέρει επιπλέον ισχύ για λίγα δευτερόλεπτα.

Το Super Sector, θα αποτελέσει νεωτερικό στοιχείο στη Σενεγάλη. Ο λόγος για σημείο της διαδρομής, όπου ο ταχύτερος οδηγός βάσει χρόνου, σε όλο το διήμερο, θα προσφέρει επιπλέον 5 βαθμούς στην ομάδα του.

Οι συμμετοχές του X Prix Ωκεανού

Στο Ocean X Prix θα λάβουν μέρος 9 ομάδες με ισάριθμα Odyssey 21, αμιγώς ηλεκτρικά SUV ισχύος 550 ίππων που φορτίζονται με τεχνολογία κυψελών υδρογόνου μηδενικών ρύπων, όπως εκείνο που οδήγησε πρόσφατα και ο Πρίγκιπας της Μεγάλης Βρετανίας, William .

Κάθε ομάδα, θα διαθέτει όπως προβλέπουν οι κανονισμοί, από έναν άντρα και μια γυναίκα οδηγό. Μοναδική αλλαγή σε σύγκριση με τις συνθέσεις στην Al Ula της Σαουδικής Αραβίας, θα είναι η παρουσία του Σουηδού Kevin Hansen, ο οποίος θα αντικαταστήσει στην JBXE, τον ιδιοκτήτη της ομάδας, Jenson Button.

GridPlay στο X Prix Ωκεανού

Υπενθυμίζουμε, ότι θέλοντας να κάνουν το Extreme E πιο διαδραστικό, οι διοργανωτές έχουν δημιουργήσει το GridPlay.

Μέσω αυτού, που στην προκειμένη περίπτωση έχει διάρκεια από την Τετάρτη 26 Μαΐου έως μισή ώρα πριν την εκκίνηση του δεύτερου Ημιτελικού, οι τηλεθεατές (στους αγώνες δεν υπάρχει παρουσία θεατών) έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν την αγαπημένη τους ομάδα, συνδιαμορφώνοντας τη σειρά εκκίνησης του Τελικού.

Αν η αγαπημένη ομάδα των θεατών δεν έχει προκριθεί, τότε μπορεί να χαρίσει το “πλεονέκτημα” στους αντιπάλους που επιθυμεί.

Πηγή: 4troxoi.gr