Ανερχόμενη δύναμη στην αγορά των family offices η Ελλάδα

Ανερχόμενη δύναμη στην αγορά των family offices η Ελλάδα

Πόλο έλξης για τις Εταιρείες Διαχείρισης Οικογενειακής Περιουσίας, τα γνωστά Family Offices, φιλοδοξεί να αποτελέσει η Ελλάδα, η οποία ανεβάζει σταδιακά τη δημοτικότητά της μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που επιλέγουν οι «Κροίσοι» παγκοσμίως για να δημιουργήσουν τα… επενδυτικά τους καταφύγια. Και, όπως φαίνεται, η Ελλάδα δείχνει να τα καταφέρνει, αφού πλέον φιλοξενεί το 1% των «οικογενειακών γραφείων» που δραστηριοποιούνται επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Προφανώς η Ελλάδα απέχει μακράν από τη Μεγάλη Βρετανία, που είναι η πατρίδα για το 62% των family offices που αναπτύσσουν δραστηριότητες στην Ευρώπη. Ή από την Ελβετία και το Μονακό, όπου έχει την έδρα του το 8% και το 6% των family offices της Ευρώπης αντίστοιχα. Ωστόσο, όπως επιβεβαιώνει η έρευνα «2023 Family Office Compensation Benchmark Report», της KPMG, η Ελλάδα ανεβάζει συστηματικά τις μετοχές της στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο των family offices.

Στον ευρωπαϊκό χάρτη των χωρών με την πιο έντονη παρουσία family offices η Ελλάδα υπολείπεται της Γερμανίας, που είναι πατρίδα για το 5% των Εταιρειών Διαχείρισης Οικογενειακής Περιουσίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας (4%), του Βελγίου (3%) και της Γαλλίας (2%). Βρίσκεται όμως στην ίδια θέση της κατάταξης με την Ιταλία και τη Σουηδία, που επίσης φιλοξενούν το 1% των family offices της Ευρώπης.

Η Ελλάδα στο γκρουπ των ισχυρών
Η Ελλάδα πλασάρεται καλά και στον παγκόσμιο χάρτη των πολυεκατομμυριούχων, αν όχι των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη, που αναζητούν τον ιδανικό προορισμό για να εγκαταστήσουν Εταιρείες Διαχείρισης Οικογενειακής Περιουσίας.

«Η Ελλάδα, το Ντουμπάι, το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, η Κίνα, η Ινδία και άλλοι διεθνείς παίκτες έχουν μπει στη μάχη για την ανάδειξή τους σε προτιμητέο προορισμό για τα family offices», αναφέρει χαρακτηριστικά έρευνα της KPMG, που χαρτογραφεί τις ευρωπαϊκές δυνάμεις στην αγορά των Εταιρειών Διαχείρισης Οικογενειακής Περιουσίας.

Όπως επισημαίνει η ίδια μελέτη, «πρόσφατα και η Ελλάδα προσχώρησε στις χώρες που στρέφουν την προσοχή τους στον θεσμό αυτόν και προέβλεψε τη δυνατότητα ίδρυσης Family Offices στην Ελλάδα, παρέχοντας και φορολογικά κίνητρα».

Τα family offices αποτελούν ισχυρό asset για τις χώρες που τα φιλοξενούν. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αναλυτές προβλέπουν ότι η εποχή της ευημερίας για τα family offices πρόκειται να συνεχιστεί, παρά την οικονομική επιβράδυνση.

Σύμφωνα με την έρευνα 2023 Family Office Compensation Benchmark Report, το 41% των Family Offices διεύρυνε το μέγεθος των ομάδων τους το 2022 και ένα επιπλέον 40% σχεδιάζει να κάνει προσλήψεις το 2023. Το 80% των επαγγελματιών των Family Offices λαμβάνουν μπόνους απόδοσης που μπορεί να ξεπεράσει το 200% του βασικού τους μισθού, ενώ το 58% έλαβε αύξηση μισθού το 2022.

Εν τω μεταξύ, σχεδόν το 10% των CEOs σε Family Offices που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνουν πάνω από 1 εκατομμύριο λίρες μόνο ως βασικό μισθό.

Στην έκθεση διατυπώνεται μια αισιόδοξη οικονομική πρόβλεψη για τα Family Offices, καθώς επιβεβαιώνει ότι είναι εξοικειωμένα να λειτουργούν σε περιόδους αβεβαιότητας και συνηθισμένα στο να εφαρμόζουν στρατηγικές έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των μεταβολών των αγορών.

Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση, οι προοπτικές διαγράφονται θετικές για έναν αναπτυσσόμενο τομέα, όπου ο ανταγωνισμός για την εύρεση ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού δίχως αμφιβολία θα ενταθεί.