13.400 χρόνια πριν οι κυνηγοί-συλλέκτες ξεκίνησαν επιδρομές

13.400 χρόνια πριν οι κυνηγοί-συλλέκτες ξεκίνησαν επιδρομές

Πάνω από 8.000 χρόνια πριν την άνοδο του αιγυπτιακού πολιτισμού, οι κυνηγοί-συλλέκτες ξεκίνησαν επιθέσεις στην κοιλάδα του Νείλου.

Σκελετοί ενηλίκων, εφήβων και παιδιών που ανασκάφηκαν τη δεκαετία του 1960 σε ένα αρχαίο νεκροταφείο στο Σουδάν, γνωστό ως Jebel Sahaba, εμφανίζουν τραυματισμούς που επήλθαν σε επανειλημμένες αψιμαχίες, επιδρομές ή ενέδρες, αναφέρουν οι παλαιοανθρωπολόγοι. Η περιοχή αυτή χρονολογείται από 13.400 έως 18.600 χρόνια πριν. Παρέχει τα πιο παλιά γνωστά στοιχεία για μικρής κλίμακας συγκρούσεις μεταξύ ανθρώπινων ομάδων.

Παρόλο που οι άνθρωποι που θάφτηκαν στο Jebel Sahaba δεν φέρουν σημάδια πάλης, συμμετείχαν σε μια πρώιμη μορφή σποραδικού πολέμου, αναφέρουν οι ερευνητές στις 27 Μαΐου στο περιοδικό Scientific Reports.

Συγκεκριμένα το περιοδικό αναφέρει ότι «Τα επανειλημμένα βίαια επεισόδια πυροδοτήθηκαν από καλά καταγεγραμμένες περιβαλλοντικές αλλαγές», τη στιγμή που οι άνθρωποι θάφτηκαν στο Jebel Sahaba.

Τα σημάδια της ανθρώπινης δραστηριότητας μειώθηκαν απότομα στην κοιλάδα του Νείλου μεταξύ περίπου 126.000 και 11.700 χρόνια πριν. Προς το τέλος αυτής της περιόδου, οι κυνηγοί-συλλέκτες κατέλαβαν τις περιοχές που τώρα θεωρούνται νότια Αίγυπτος και βόρειο Σουδάν. Καθώς η εποχή των παγετώνων μειώθηκε, ένα κυμαινόμενο κλίμα συνέβαλε στη μείωση των πρώτων σημείων αλιείας και κυνηγιού. Ο ανταγωνισμός για αυτούς τους πόρους πυροδότησε διάφορες μάχες μεταξύ περιφερειακών ομάδων.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση από τους 61 σκελετούς της Jebel Sahaba που εκθέτονται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, 41 έχουν τουλάχιστον έναν επουλωμένο ή μη θεραπευμένο τραυματισμό. Η πλειονότητα αυτής της ζημιάς πιθανόν προκλήθηκε από δόρυ, σημεία βέλους ή στενή μάχη, λένε οι επιστήμονες. Η μικροσκοπική ανάλυση δείχνει επίσης ότι 16 άτομα είχαν τόσο θεραπευμένους όσο και μη θεραπευμένους τραυματισμούς. Αυτό υποδηλώνει ότι είχαν υποστεί επανειλημμένα βίαια περιστατικά κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Άνδρες, γυναίκες και παιδιά από το Jebel Sahaba εμφανίζουν παρόμοιους τύπους και ποσοστά πληγών από όπλα. Αυτό το μοτίβο τραυματισμών προέκυψε πιθανότατα από περιοδικές επιδρομές και όχι από μια μάχη, στην οποία οι νεκροί θα αποτελούσαν κυρίως άνδρες μαχητές, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Τα περισσότερα από τα 132 πέτρινα αντικείμενα που βρέθηκαν στους τάφους του Jebel Sahaba ήταν κομμάτια από τις αιχμηρές άκρες των λόγχων ή των βελών και παρέμειναν αναλοίωτα με τα χρόνια. Μερικά από αυτά τα ευρήματα ήταν ενσωματωμένα σε οστά και συνδέονται με ζημιές που προκλήθηκαν από σκληρές επιφάνειες.

Πηγή: maxmag.gr Photo: Crevecoeur et al. 2021